Oslo.

og akkurat der, på tbanen av typen linje tre, vognen har passert Tåsen, omtrent når damen i taket sier «neste stasjon: Berg», ser du utover byen. byen som flotter seg, fjorden som speiler solen på himmelen. akkurat der og akkurat da kjenner du det, langt innunder ribbeina: dette er min by. dette er Oslo.

Oslo; byen som kan by på det meste; ekle damer på tbanen når den er på National som ikke bryr seg om at du har mistet skjerfet du fikk av mamma til jul mellom benkeradene, og derfor ikke hjelper deg med å ta det opp selv om du står der hjelpeløs og ikke får tak i det, så du må bøye deg over dem og skravlingen deres, og så rekker du ikke å gå av på National, du må være med videre, selv om du er trøtt og bussen din går fra nettopp stasjonen som nå flyr forbi utenfor vinduene og blir borte.

heldigvis er Oslo også byen som trøster deg med solstråler mellom høyhusene når du går av på Jernbanetorget istedenfor; de heier på deg mens du utfører plan b, den som ble til da du skjønte at dørene virkelig hadde lukket seg på National. planen som innebærer å tusle bort mot Gunerius og videre inn i Brugata for å kjøpe tomater, få øye på vårruller ved siden av kassen og kjøpe to; en til ham og en til deg. stikke innom kontoret hans på vei hjem, ta en fin omvei som får deg til å smile, og så var kanskje ikke de ekle damene fullt så ekle allikevel. Oslo er flink til å trøste, Oslo drar fram solen når det trengs, når våren trengs og du trenger å få av deg vinterstøvlene og heller ta på småskoa.

det er den følelsen når utsikten fra tbanen over byen synker inn, når den tar tak i kragen på jakken din, rister litt i deg og sier: «her er du. her er jeg. vi hører sammen.» det er den følelsen som gjør at vi holder ut her hele vinteren, den følelsen som gjør det verdt det. Oslo er vår by, og det er når våren kommer at vi kjenner det som best. det er vår i Oslo, det er vår i byen vår, og stort bedre kan det ikke bli.

4 kommentarer om “Oslo.

  1. Oslo er akkurat passe, synes jeg. Og jeg leste det du skrev om kjøtt under her et sted, og det er helt sant og veldig viktig. Dessuten er ikke kjøtt så veldig godt. Takk for finfine tanker på en søndag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s