Nei er nei.

Nye undersøkelser fra NKVTS viser at nesten én av ti kvinner og jenter i Norge har blitt voldtatt. Én av ti. Tenk hvor mange det utgjør, tenk hvor mange du kjenner, tenk hvor mange av de du bryr deg om. Én av tre vegrer seg for å anmelde – skyggetallene er enorme. Jeg sitter igjen med samme følelse av frustrasjon og maktesløshet som hver gang slike tall rulles opp. Frustreres enda mer av kommentarene på nett som ber jenter kle seg mer anstendig, ikke drikke så mye, ikke flørte med gutter de ikke er absolutt helt sikre på at de vil ligge med. Som om det er ens egen feil om en blir voldtatt, for en skulle vært mer forsiktig, en skulle ikke snakket med han gutten, en skulle ikke drukket like mye som de andre fordi man har pupper og innovertiss, fordi en må være på vakt i tilfelle noen skulle kunne få lyst til å forgripe seg.

Hvorfor skal det være en jentes ansvar å ikke bli voldtatt, og ikke en gutts ansvar ikke å voldta? Og ja, jeg skriver gutt, for i følge undersøkelsene blir de fleste seksuelle overgrep både mot kvinner og menn utført av menn. Kommentarfeltets reaksjoner henger sammen med skyggetallene og antallet anmeldelser. Det er en påkjenning i seg selv å anmelde et ulovlig forhold. Belastningen blir mye større når en i tillegg blir møtt med mistenksomhet, nesten anklager, om at det tross alt kanskje var ens egen feil. Det kan jo hende skjørtet var for kort, at en ikke gjorde nok motstand, at en sa nei ti ganger, ikke tjue. Men burde det ikke vært tilstrekkelig å si nei én gang? Burde det ikke vært tilstrekkelig at en ikke har samtykket?

Norge er blitt kritisert for at vår voldtektslovgivning ikke er i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder. Et avgjørende element i den rettslige vurderingen av om noe er voldtekt i vårt rettssystem er ”vold eller truende atferd” – ikke om det foreligger samtykke fra den andre parten. I følge Europarådets konvensjon for å forebygge og bekjempe volde mot kvinner artikkel 36, som Norge underskrev i 2011 men som ikke enda er blitt ratifisert eller trådt i kraft, defineres voldtekt som en krenkelse av en persons seksuelle selvbestemmelsesrett og personlige integritet, og har mangelen på oppriktig samtykke som sitt definerende element. Både USA, Storbritannia og Belgia har lovgivning der seksuell omgang uten samtykke er ansett som voldtekt. I Sverige er debatt om en lov om samtykke en del av den pågående valgkampen. Noe sånt var ikke engang tema i den norske valgkampen vi så i høst. Men som Amnesty International påpekte i sin kampanje ”Voldtekt i Norge” , er det seksuell omgang uten samtykke som burde være definisjonen på voldtekt, også hos oss, uavhengig av om overgriperen har opptrådt voldelig eller truende. Nei er nei, uansett.

Jeg vil anbefale alle, både kommentarfeltet på nettaviser og andre, å se TED talken under som forklarer hvordan vold mot kvinner også angår menn i alle høyeste grad. For det gjør det. Det angår oss alle.

Dette innlegget ble også publisert på Under arbeid.

3 kommentarer om “Nei er nei.

  1. Så fint at du setter fingeren på dette. Har så mange venner som har opplevd seksuelt misbruk, i diverse former! Jeg føler at samfunnet har en del av skylda, men aller mest fedre, og alle mannlige forbilder små gutter har, som planter dårlig holdninger, som fester seg for godt!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s